Title Image

Informatie freestyle

FREESTYLE/ PAARDENTAAL

LOSWERKEN

Bij het loswerken werk je met een paard of pony in een loswerkbaan, een (afgezet) stuk baan van 15*15 meter. Het paard loopt los in de baan en jij staat in het midden en gaat het paard in de rondte sturen door gebruik te maken van je eigen lichaamstaal en waar nodig een leadrope (een lang touw van 4,5 meter).<br /> Je leert in deze lessen om met je positie, het bewegen door de baan, bewegen met je eigen lijf en je houding en intentie te communiceren met het paard in een taal die voor het paard heel gewoon is. Hoe leuk is het als je paard (of pony) los om jou heen loopt in de baan en door gebruik van jouw lichaamstaal begrijpt in welk tempo hij moet lopen en welke richting hij uit moet?<br />

GRONDWERKEN

Tijdens het grondwerken leer je communiceren met een paard waarbij je gebruik maakt van een freestyle halster en een leadrope. Je leert het paard te begeleiden door gebruik te maken van taal die voor het paard heel herkenbaar en natuurlijk is. Door middel van gebruik van je eigen lichaamstaal en druk met het halster en de leadrope leer je bijvoorbeeld hoe je het paard kan leiden, hoe je het paard kan laten cirkelen, achterwaarts kan laten gaan, halt kan laten houden en tal van andere oefeningen. Nadat dit bevestigd is kan je de geleerde technieken gebruiken door bijvoorbeeld een obstakelparcours te lopen met het paard. Grondwerken zorgt ervoor dat je meer vertrouwen krijgt in jezelf wat betreft het omgaan met een paard.

DUBBELE LANGE LIJNEN

Nadat je het loswerken en grondwerken onder de knie hebt kan je de overstap maken naar het werken aan de dubbele lange lijnen. Hierbij ga je met een paard aan de slag met twee lange lijnen. Je kan een paard in een rondje om je heen laten lopen (centrale positie) of erachter lopen (menpositie). Werken aan de dubbele lange lijnen kan voor iedereen. Wanneer je nog niet veel ervaring hebt met paarden leer je hoe je kan sturen, voorwaarts laten gaan, halthouden en cirkelen in stap, draf en zelfs galop. Ben je al een gevorderde ruiter, of heb je een eigen paard, dan kan je het werken aan de dubbele lijnen gebruiken om je paard rijtechnisch te gaan verbeteren, door het paard recht te richten (verticale balans) en goed nageeflijk te leren lopen (horizontale balans). Wanneer je de technieken voor de dubbele lange lijnen onder de knie hebt kan je hiermee bijvoorbeeld ook een obstakelparcours lopen. Er bestaan zelfs dressuurproefjes op allerlei niveaus, speciaal voor het werken aan de dubbele lange lijnen.

Lijkt je dit leuk? Hiervoor hebben we op donderdag avond om 19 uur een kleine groep die om de week rijdt en de andere week met het freestyle systeem aan het werk gaat. De kosten hiervan zijn 110 euro per maand. Lessen in privé vorm met of zonder eigenpaard zijn ook mogelijk. De kosten zijn gelijk aan de privéles prijzen.